knjie IP Tardis
 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Poslušajte Šum lišća

Na sajtu Glas knjige možete poslušati odabrane misli iz knjige Šum lišća u interpretaciji autora, Laze Lazića. Ovo je prvi plod saradnje sa Glasom knjige, obećavamo ih još.


 

VREME SIGNALIZMA — Izložba u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković” u Beogradu.

Signalizam je neoavangardni književno-umetnički pokret nastao u srpskoj (jugoslovenskoj) kulturi u drugoj polovini dvadesetog veka. Kao ideja on je rođen pre više od pedeset godina, a kao organizovan stvaralački pokret signalizam aktivno deluje od 1969. godine.

Vreme signalizma

Prema tumačenjima kritičara i teoretičara književnosti i umetnosti s književnoistorijskog stanovišta gledano, signalizam je – posle zenitizma i nadrealizma – sledeći nov i autohton literarno-umetnički avangardni pokret u srpskoj književnosti 20. veka. Istovremeno, on se u savremenoj srpskoj književnosti i kulturi potvrđuje kao izrazito moderna dimenzija, kako u umetničkoj formi tako i u proizvodnji. Bez njega, sve bi, verovatno, bilo drukčije i ko zna koliko oskudnije.

„Jedna od važnih osobenosti signalizma, po mišljenju Miloša Bandića, je u tome što je on svoj prostor osvajao postupno, u etapama ispunjenim, skoro uvek, novim otkrićima i novim sadržajima a ne žestokim i neobuzdanim izlivima na sceni ravnodušne ili netrpeljive književne javnosti. Zato ovaj naš stvaralački pokret nije ostao samo trenutni eksperiment, cvet jednog pomodnog dana, prolazna senzacija jedne burne umetničke sezone, već je postojani napor koji se stalno razgranjava, jezik u ekspanziji raznovrsnih jezika u stremljenju za što obuhvatnijom komunikacijom umetničkih (estetskih) pronalazaka, vrednosti i značenja. Uz to je signalizam, unekoliko, i novi tip modernosti: to je modernost koja ne uživa nadmeno u svojoj sopstvenoj slavi, izuzetnosti ili privilegiji nego proverava uvek šta bi još moglo da se nađe novo i duhovno sveže iza granica uobičajenih, postojećih ljudskih stvaralačkih i tehnoloških mogućnosti”, zaključuje Bandić.

Oskar Davičo će naglasiti da „Prvi put od pojave nadrealizma, dvadesetih godina, možemo, sa traganjima Miroljuba Todorovića da s radošću utvrdimo ponovo hvatanje koraka srpske poezije sa istinski avangardnim traženjima u svetu.”

Za italijanskog neoavangardnog umetnika i teoretičara Ariga Lora Totina „Jugoslovenski literarni pokret signalizam izdvojen od sličnih pokreta nastalih posle drugog svetskog rata u dremljivoj atmosferi Evrope, Amerike i Japana, nastavlja i razvija plodonosnu inicijativu istorijske avangarde.”
Slično je mišljenje i likovnog kritičara Zorana Markuša koji ističe da je „Signalizam naša, paralelna pojava u krilu najekstremnije avangarde što, između ostalog, objašnjava njegovo međunarodno širenje, priznanje i značaj u određenim umetničkim i intelektualnim sredinama.”

U Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković” u Beogradu nalazi se poklon zbirka (legat) književnika i multimedijalnog umetnika, osnivača signalizma, Miroljuba Todorovića.
Legat je ustanovljen 2002. godine i stalno se dopunjava. U njemu se nalaze brojne knjige, zbornici, antologije, katalozi, bibliofilska izdanja, plakati i intermedijalni radovi osnivača signalizma, kao i svi brojevi Internacionalne revije SIGNAL glasila signalističkog pokreta. Legat sadrži i tri doktorske disertacije o signalizmu, kao i dvadesetak monografskih publikacija u kojima domaći i strani teoretičari istražuju i tumače ovaj naš stvaralački pokret. U legatu su i listovi i časopisi sa preko 2.400 prikaza, eseja i studija koji se odnose na signalizam.
Imajući u vidu značaj ovog našeg neoavangardnog pokreta, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković” organizuje izložbu na kojoj će predstaviti signalizam i delo osnivača signalizma Miroljuba Todorovića.

Otvaranje izložbe je u sredu 7. septembra u 19h u prostorijama Biblioteke, Bulevar Kralja Aleksandra broj 71.

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković”
Miroljub Todorović
Signalizam@Blogspot

 

Odložen RAZGOVOR UZ VINO

Poštovana publiko,

Razgovor uz vino zakazan za četvrtak 26. maj je odložen zbog bolesti učesnika. :(

O Novom terminu Razgovora bićete blagovremeno obavešteni.

IP TARDIS


 

Predstojeća druženja u UK VUK

U Ustanovi kulture "Vuk Karadžić" održaće se dva druženja sa knjigama i autorima Tardisa.

U četvrtak 26. maja, u fojaeu scene "Aleksandar Popović" održaće se Razgovor uz vino, o knjizi "Filozofija vina" Bele Hamvaša a uz vina Kuće vina "Živković"; ovaj skup "Hamvaševaca" predvode prof. dr Sava Babić i dr Žarko Trebješanin. Odabrane odlomke iz "Filozofije vina" čitaće Milan Caci Mihailović.

U sredu 1. juna, u multimedijalnoj sali održaće se još jedno predstavljanje knjige Šum lišća Laze Lazića. O ovom velikom delu govore Vladeta Jerotić, Vasa Pavković, Sava Babić, i sam autor.

Naš vodič i domaćin u obe ove prilike biće pesnik i urednik tribinskog progama UK VUK, Andrej Jelić Mariokov.

Obe knjige, kao i srodna izdanja Tardisa, moći će da se kupe po promotivnim cenama.


 
Strana 6 od 16