• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Milivoj Anđelković: Naseljavanje Viz@ntije

El. pošta Štampa PDF

Насељавање Виз@нтије — електронски роман на 1002. екрана

„Насељавање Виз@нтије — електронски роман на 1002. екрана“ Миливоја Анђелковића први је ВИЗУЕЛНИ роман у нашој књижевности, са око 350 фотографија и слика изабраних из одговора Интернета (Гугл/слике) на кључне речи текста. Ово је и први роман О САЈТУ — електронском граду који је база за окупљање личности. Радна верзија овог романа објављује се у наставцима на Интернету од 2009. до данас.

Миливој Анђелковић (аутор „Савршеног злочина“, првог интернет–романа у нашој књижевности, објављеног 1999. године) укрштањем наративног и визуелног, духа и магије, проширује смисао писане речи. Уместо стереотипног прихватања текста, читалац се сусреће са сликама које нису део његовог искуства. Та промена контекста преко контраста, ироније и хумора ствара „вишак“ смисла и нову енергију књиге.

Визуелни електронски роман „Насељавање Виз@нтије“ по фабули је авантуристички роман са брзим смењивањем догађаја и амбијената. Поред шест сталних личности из непосредне будућности, у њему сусрећемо идоле из Лепенског вира, старословенске и античке богове, шоумене, кустосе и банкаре, људе из будућности и далеке прошлости. Из сајта — електронског града почињу излети, а потом и путовање низ Дунав „где се цивилизација зачела и где ће се обновити“. „Насељавање Виз@нтије“ одводи читаоце у алтернативну садашњост, будућност и прошлост старих Словена, отварајући многа питања — од банализације и духовности Интернета и живота у другачијим временима, до Сократа и Платонове пећине, електронско–визуелне уметности и Facebook-а.


14x20cm, 156 strana, ćirilica, broširano

ISBN: 978-86-6099-033-6